måndag 27 augusti 2012

Gin Daissy

Promenerade hem efter en middag på Djuret i gamla stan. Tog ingen digestif, så behovet var stort efter något kallt, starkt och bittert. Vad passar då bättre en en hederlig Gin Daisy:
Här blandade jag enligt receptet på Gin Daissy i "Bar La Florida" cock-tail book från 1935 som för övrigt finns scannad på www.scribd.com:
5cl Larios Gin
7ml Grön Chartreuse
1 stänk Angostura
1/2 tsk socker
1 bit citronskal (unsqueezed) 
Blanda allt med krossad is i et vinglas och rör, sila inte.
Skulle ha garnerats med mint och körsbär, men vi var för törstiga så det glömdes bort.
Ursprungsreceptet innehåller en halv tsk (2,5ml) Chartreuse, och gul till på köpet, jag var helt klart för frikostig med Chartreusen, 7ml var alldeles för mycket, ginnen blir helt utslagen. Jag får kanske fundera på att skaffa en flaska gul Chartreuse, den gröna är ibland lite för mycket av det goda.


Daisyn är för övrigt mycket äldre än det kubanska receptet jag använde. Det första nedskrivna omnämnandet finns i en roman från 1866 av Henry Llewellyn Williams: "Gay Life in New York, or Fast Men and Grass Widows". Den finns också med i Jerry Thomas klassiska "How to Mix Drinks" från 1866, men det recepet skiljer sig ganska klart från La Floriditas. 

   
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar