söndag 13 januari 2013

The Metropole

En dag sent, men ändå... Igår blev det en Metropole:

Jag blandade:
50ml Remy Martin VSOP
30ml Martini Extra Dry Vermouth
2 stänk Peychaud's bitters
1 stänk hemgjord Orange Bitters
Rörde med is, silade, garnerade med ett citronskal.
The Metropole var hus-drinken på Metropole Hotel i New York City. Hotellet låg i korsningen av Broadway och 42nd street. Det är där Times Square ligger idag, men det här var innan Times Square existerade. Hotellet gick i konkurs 1912 så det finns ingen möjlighet att prova drinken på plats. The Metropole cocktail sägs ha skapats runt 1890 och den första dokumentationen finns i Modern American Drinks av George J. Kappeler från 1894. Då var proportionerna mellan konjak och vermouth 1:1. I modernare recept har mängden konjak ökat.
Normalt använder jag spansk brandy i mina drinkar, men här ville jag hålla nere sötman och satsade på Remy Martin. Det var nog ett bra val - Metropole är en väldigt sofistikerad drink, där de olika bittrarna harmoniserar fint med längden i konjaken. Egenligen är det en Dry Martini med konjak istället för gin, men det finns ingen likhet i smaken.
  The Metropole är inget för den som gillar söta drinkar, men för mig så hamnar den lätt bland 10-i-topp.
    

lördag 5 januari 2013

Martinez

Idag blev det en Martinez:
Jag blandade:
50ml Filliers' 8 jaar oud
25ml Martini Rosso
10ml Stock Maraschino
2 stänk hemgjord Orange Bitter
Rörde och garnerade med ett bränt citronskal.
Det sägs att Martinez är föregångaren till Dry Martini, men det är ingen som vet säkert. Den första dokumentationen finns dock i O.H. Byron's  "The Modern Bartender" från 1884. Där beskrivs den som en Manhattan på gin. De gamla recepten använder dubbelt så mycket vermouth som gin, något som inte passar dagens smaklökar. Vilken gin det skall vara är också lite oklart, oftast ser man Old Tom, men de finns också de som använder Holland Gin.
Jag använde iallafall en "Holland Gin" från Belgien. Filliers' 8 jaar oud (50%) är en ny bekantskap från flygplatsen i Bryssel och är kanske den godaste gin som jag någonsin har köpt. Drinken blev nästan fulländad. Nästa gång drar jag dock ner lite på Maraschinon - den blev lite för söt - det är kanske dags att köpa en Luxardo - Stock är inte så god.