söndag 25 november 2012

Princeton

Idag blev det en Princeton:
Jag blandade:
50ml Gin (Gordon's 47.3%)
2 stänk orange bitter (hemgjord)
Rörde med is och silade
Hällde ner:
20ml Red Port efter kanten på glaset

Den här skapelsen är hämtad från George Kappeler’s: Modern American Drinks från 1895. Egentligen ska det vara Old Tom Gin, men jag hade tyvärr ingen hemma, skulle kanska ha blandat lika delar London och Holland gin?
Porten lägger sig rätt tungt på botten av glaset - det här är ingen Pousse Café där man behöver vara försiktig när man blandar. Porten ligger också kvar när man dricker den, så i början blir det ren gin. Om man inte vill ha det så, kan det löna sig att röra om i glaset. Gör man det får man en martinivariant med port istället för vermouth - och den är alls inte oäven, portens sötma slår igenom mindre än väntat, så det kanske hade varit bättre med Old Tom.

lördag 10 november 2012

Cocktail, New York Style

Idag blev det ett riktigt gammalt recept:
jag började med att lösa upp en 1/2 tsk socker i lite vatten med ett stänk Angostura bitter. Tillsatte sedan 50 ml Bols Oude Genever, fem isbitar och en bit citronskal, rörde, klart!
Den här typen av drinkar var tydligen väldigt populära i New York i mitten av 1800-talet. Det går lika bra att blanda den med cognac. Den här blandningen lyfter dock Genever till nya höjder - lika enklet som gott.