lördag 14 september 2013

Borden Chase

Gårdagens drink:
Jag blandade:
50 ml Torys Black Whisky
15 ml Martini Rosso Vermouth
5 ml Pastis
2 stänk orange bitter (hemgjord)
Skakade med is, silade, ingen garnering.
För tillfället så använder jag Esquires (http://www.esquire.com/drinks/) hemsida som huvudsaklig källa för drinkrecpet - så också för denna. Enligt den så är källan till den här drinken okänd. Den bara dök upp någon gång på 30- eller 40-talet. Borden Chase är pseudonym för Frank Fowler, som var en författare, som bland annat skrev manus för westernfilmen Winchester '73, med James Stewart i huvudrollen.
 Trots att jag körde med riktiga budgetvarianter på ingredienserna blev den här riktigt bra. Torys Black är verkligen ingen bra whisky, men som cocktailingrediens så funkar den. Bordem Chase är en hottad Rob Roy, som i sin tur är en Manhattan på skotsk whisky istället för amerikansk. Pastisen påverkar dock smaken rejält. Mer än en tesked ska man definivt inte ha - då kommer den att dominera helt.
 

tisdag 10 september 2013

Suburban

Länge sedan jag uppdaterade , men här kommer något riktigt bra:
Jag blandade:
45 ml Jim Beam Rye
15 ml Bacardi Gold
15 ml Red Port
2 stänk Angostura Bitter
2 stänk Orange Bitter (hemgjord)
Rörde med is, silade och garnerade med citronskal.
 Suburban är en riktigt udda drink för tiden runt förra sekelskiftet, som har fått en rejäl hype av David Wondrich som skriver i Esquire. Den har säkert varit bortgömd i nästan hundra år, men nu finns den med på i så gott som alla seriösa cocktailbloggar. Blandningen whiskey, rom och portvin tillhör inte vanligheterna, men det funkar, och funkar riktigt bra till på köpet. Tillsatsen av de båda bittrarna är dock det som gör pricken över i:et. Utan dem skulle nog blandningen blivit tråkig, eftersom drinken inte innehåller vermouth, vilket annars var standard på den tiden.
Namnet´"Suburban" för tankarna till Rågsved, men det här är allt annat en en förortsdrink. Suburban är en av drinkarna som tillägnats James R. Keene för hans framgångar som hästsportspromotor och hästuppfödare. "Suburban" kommer från "Suburban Handicap" som är en årlig galopptävling som startade 1884 i Brooklyn och faktiskt hålls fortfarande.

Det här är ett riktigt lyckat recept, en variant på Manhattan, men med lite extra. Rommen dämpar råheten i Ryen, Porten ger en balanserad touch av sötma och fyllighet, bittrarna tillför den nödvändiga beskan - rekommenderas starkt!